Русенци казаха: „НЕ на обгазяването!“

Повече от 200 души участваха в протеста под надслов „Кажи НЕ на обгазяването на Русе!“. Чист въздух и адекватен контрол от страна на компетентните институции поискаха протестиращите. Митингът бе организиран спонтанно в социалните мрежи във връзка продължаващите непрекъснати силни обгазявания на въздуха в града. Освен това тече и петиция в Интернет, подписите си под която са сложили близо 450 души.

Васил Златев

Детенцето ми вече израства. На 2 години е. Вечер не успявам да го прибера навреме, понеже иска да играе. А градът е обгазен. Към момента институциите излизат само с оправдания или сочат с пръст виновни без да имат реални доказателства, тъй като нямат техниката да извършват адекватни замервания на въздуха. Настояваме Община Русе да купи мобилна лаборатория за измерване на качеството на въздуха. Искаме да знаем какво дишаме, защото сега никой не знае. От време на време излиза някаква информация, някой нещо казва, но като цяло ние не знаем какво дишаме. Всеки вдига рамене. Чакаме вятъра да духне нанякъде, за да отнесе облака. Постоянно отваряме и затваряме прозорци“, сподели пред представителите на медиите Васил Златев, организатор на протеста.

Владислава Гарвалова

„Моето негодувание вече се изчерпа. Търпението ми се изчерпа и съм на етап отчаяние. Първата ми констатация, че нещо нередно се случва с въздуха на Русе беше 2012 г. От година и половина подавам сигнали във всеки момент, когато усетя замърсяване. Обаждам се на тел. 112 и на „зеления“ телефон на РИОСВ. Два пъти у дома са идвали експерти, за да ми обяснят, че аз по всяка вероятност греша. Казват: цигани горели плочи. Вече години наред търсят източника на замърсяването и не могат да го намерят. Според Регионалната здравна инспекция, 25% от заболеваемостта при децата е следствие на остри хронични заболявания, което много притеснително и шокиращо за родителите“, сподели Владислава Гарвалова, редовен участник в дискусиите в групата „За чист въздух в Русе“.

Вижте повече във видеото на телевизия КИС 13:

Вашият коментар