Окръжна прокуратура: Започваме разследване за замърсяването на въздуха на Русе

Днес, 16.09.2016 г., Районна прокуратура – Русе образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че в гр. Русе замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води и др., и с това ги направи опасни за хората или животни и растения или негодни за използването им за културно- битови, здравни, земеделски  и други стопански цели.

За това престъпление (чл. 352 ал.1 от НК) се предвижда наказание  лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5000 до 30 000 лева. В хода на проверката са изискани всички документи от РИОСВ – Русе за извършените до момента замервания на атмосферния въздух в района на замърсяването и са снети писмени обяснения от длъжностни лица.

Разследването ще се проведе в двумесечен срок, а прокуратурата е възложила действията да бъдат извършени от следователи от следствения отдел на Окръжна прокуратура – Русе.

В хода на разследването ще се разпитват свидетели, ще бъдат проведат огледи на местопроизшествия, ще бъдат извършени необходимите замервания и ще бъдат назначени експертизи, коментират още от следствието.

Също днес, 16 септември, окръжният прокурор Георги Георгиев е провел и среща с кмета на Община Русе за обсъждане на проблемите със замърсяването на въздуха в града.

 

Вашият коментар