Нов протест на 10 октомври срещу замърсяването на въздуха в Русе

Протест под надслов „Русе иска да диша!“ е насрочен за 10 октомври, понеделник, от 18:00 ч. на площад „Свобода“. Системните замърсявания на въздуха в града продължават с пълна сила, въпреки изразените категорични позиции на Кмета и Общинския съвет, както и след предприетите „мерки“ от страна на РИОСВ.

В периода от последния митинг срещу обгазяванията, проведен на 13 септември, в регистъра на „Зелено Русе“ са отчетени 11 големи замърсявания, като при повечето са усетени характерните миризми на изгорял бакелит.

„Здравейте, граждани на Русе. Тази сутрин градът ни осъмна отново обгазен. Една майка днес ми писа, че е завела детето си в училище „Отец Паисий“, а първият час е бил физическо възпитание, т.е децата са бягали, а във въздуха се носи бакелит. Въпреки глобите, въпреки проверките, обгазяванията продължават. Вярвам в добрата воля на кмета на Русе и силните му думи, но очевидно административната машина е твърде тромава, а децата не може да плащат. Не е редно! Призовавам директорката на РИОСВ-Русе да дойде на протеста и да отговори на гражданите – Кога Русе ще осъмне без бакелит? Искам да заявя открито и ясно, че протестът няма политически цели, а чисто човешки. Благодаря на всеки, който ще дойде и ще заяви гражданската си позиция“, казва Владислава Гарвалова, която е организатор на протеста, насрочен за 10 октомври.

Ето и връзка към събитието в социалната мрежа: https://www.facebook.com/events/1588632101442473/

Вашият коментар