„Монтюпе“: „Не сме замърсителят на Русе! Кой и защо ни очерня?“

Изпълнителният директор на завода „Монтюпе“ Микаел Бризон разпространи обръщение, изпратено до медиите. Ето и пълният му текст:

МОНТЮПЕ НЕ Е ЗАМЪРСИТЕЛЯТ НА ГРАД РУСЕ! КОЙ И ЗАЩО НИ ОЧЕРНЯ?

МОНТЮПЕ първо бе обвинена, след което бе санкционирана, без каквито и да е било доказателства за замърсяване в нощта на 10ти септември 2016 г. /събота/, чрез гръмка и шокираща пресконференция, организирана от РИОСВ и институциите.

След затварянето на всички вентилационни отвори на Хале 3 (108 на брой), съгласно необоснована и неподплътена с доказателства и факти заповед на РИОСВ, което значително намали производствения капацитет на фирмата, и многобройните извършени от регулатора проверки, миризмите или замърсяването продължават, именно защото техният източник не е МОНТЮПЕ! МОНТЮПЕ  СПАЗВА БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!

Като пример за насилствения натиск, упражняван от институциите върху Монтюпе, същите продължават да ни обвиняват след множеството оплаквания за неприятни миризми, които продължават да постъпват и в периода след така нареченото „разрешаване на проблема“ и затварянето на вентилационните отвори, което доведе до значително намаляване на производството на фирмата.

В такъв случай, чии интереси се крият зад тези действия или бездействия? Кого прикриват? Защо трябва да се лъжат жителите на града? Толкова ли е трудно да се измери степента на замърсяване в различните квартали на града и на площадките на различните производствени предприятия? Защо да не се направи такова измерване? Защо регулаторът не предоставя никакви измервания и доказателства? Били са усетени миризми на машинни масла и мазут, но каква е връзката с Монтюпе, която не използва такива продукти?

Тези непрестанни, вече ежедневни, очернящи кампании, които са необосновани и имат за цел да манипулират общественото мнение, трябва да спрат! В следствие от медийните изяви на властите в Русе, бяхме принудени, с подкрепата на Френско-българската търговска и индустриална камара и Посолството на Франция, да се обърнем към най-висшите държавни органи. Не става дума за арогантност, а за начин да докажем нашата пълна невинност. Сътрудничим напълно на всички компетентни и обективни органи. Обжалваме необоснованите и нарушаващи интересите на нашите служители санкции, наложени по необективен начин срещу нашето предприятие.

Монтюпе е отговорна международна компания, един от основните работодатели на града, който се развива и инвестира в икономиката на Русе и на България. Противно на това, което се разпространява като информация, ние управляваме заводи в цял свят, но за първи път сме въвлечени в такъв порочен кръг. Това ни кара да се съмняваме в действителното намерение на България да привлича чуждестранни инвеститори от световен ранг.

Това положение опетнява както нашата репутация и достойнство пред нашите служители, партньори и клиенти по целия свят, така и вреди на имиджа на България като надеждна и атрактивна инвестиционна дестинация. Монтюпе запазва правото си да се защити по съдебен ред срещу всеки, който си позволи да накърни интересите й в общественото пространство, като отправя неаргументирани поименни обвинения без материални доказателства или като назовава или подсказва името на нашето предприятие в контекст, който манипулативно подвежда общественото мнение в посока на недоказани твърдения и спекулации.

В най-скоро време Монтюпе ще организира пресконференция в град Русе, на която ще представим позиция си, подкрепена с факти, и ще отговорим на всички въпроси.

Микаел Бризон,

Индустриален Директор

МОНТЮПЕ

Вашият коментар