Кметът на Русе иска незабавни проверки за качеството на въздуха

За периода 05-07.09.2016 г., в Община – Русе са получени сигнали при дежурен на Общински съвет за сигурност, свързани с „остри, неприятни миризми на бакелит“ в кварталите „Здравец-изток“, „Център“ и „Възраждане“, съобщават от пресцентъра на Общината в Русе.

В тази връзка, днес, кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов изпрати писмо до директора на РИОСВ-Русе г-жа Лилия Атанасова, с копие до областния управител на област Русе г-н Стефко Бурджиев. В него се настоява да бъдат извършени незабавни проверки за качеството на атмосферния въздух на територията на гр. Русе от експертите на РИОСВ.

„За предприетите мерки следва да ме уведомите незабавно, както и да получа информация за отчетеното замърсяване на въздуха в града, регистрирано от стационарните и мобилните станции за дните 05, 06 и 07 септември 2016 г. Следва да ме уведомите и установени ли са източници на замърсяване на атмосферния въздух от лабораториите към ИАОС на територията на гр. Русе за горепосочения период“, се казва още в писмото на Стоилов.

Реакцията на кмета на Русе идва след голямото обгазяване на града през изминалата нощ. В тази връзка е насрочен граждански протест на 13 септември от 17:00 часа пред сградата на Общината на площад „Свобода“. Повече информация за протеста може да видите тук: https://www.facebook.com/events/171442586596205

Вашият коментар